divendres, 15 de juny del 2012

Què son les comunitats d'aprenentatge?

Per poder parlar sobre aquest tema m'he documentat i he cercat informació sobre què son les comunitats d'aprenentatge en diferents vies i pàgines web, però el text més important i del qual faré menció és El projecte de comunitats d'aprenentatge a Catalunya, un document de referència creat pel Departament d'Ensenyament i la Secretaria de Polítiques Educatives.

Aquest projecte ens posa en situació i ens introdueix el tema parlant-nos sobre la societat, com és aquesta i quin tipus de ciutadà necessita, i evidentment ho podem relacionar amb el marc del currículum de Educació Primària, on es defineix el mateix ciutadà al qual s'ha de preparar.

També ens deixa clar el motiu i necessitat que té la societat de crear, el que més endavant definiré, les comunitats d'aprenentatge (CA). El text diu: "L’acció educativa dels nostres centres educatius ja no depèn només dels projectes interns sinó també dels projectes comuns amb l’entorn, de projectes fonamentats en el compromís, la  participació i el diàleg."

Què és una CA?
Són grups de persones que es troben en un mateix entorn, ja sigui virtual (PLE - entorn personal d'aprenentatge) o presencial, i que tenen un interès comú d'aprenentatge amb diferents objectius i interessos particulars. 
Es basen en la confiança i en el reconeixement de la diversitat i la disposició per compartir experiències i coneixements. 
A través d'aquestes es busca establir processos d'aprenentatge a llarg termini que apunten a la innovació, el desenvolupament de capacitats, la millora de la pràctica, l'enfortiment dels vincles entre membres i la unió de sinergies.

Un dels elements fonamentals dins les CA és la participació de tota la comunitat educativa: familiars, professorat, voluntaris, etc. 
Les persones treballen en pla d´igualtat amb un objectiu compartit: l´aprenentatge dels nens i nenes per no estar socialment exclosos a la societat de la informació.

Aquí us deixo un exemple de CA que s'està portant amb èxit actualment.

D'altra banda, en el document esmentat se'ns deixen exemples sobre el procés per arribar a crear la CA des de l'escola i com avaluar-ho. Aquests elements els trobo interessants de comentar ja que ho hauríem de tenir present pel nostre futur com mestres i membres d'una CA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada